Címlap Our School Rendezvények Író – olvasó találkozó Nógrádi Gáborral
Író – olvasó találkozó Nógrádi Gáborral Print E-mail
Friday, 01 June 2018 09:59
There are no translations available.

A fotók megtekintéséhez kattintson ide

Április 11-én különleges élményben volt részük a felsős diákoknak. Somogyi Edit tanárnő közreműködésével Nógrádi Gábor, szeretett írónk látogathatott el hozzánk.

Az iskola színháztermében a második órában került megrendezésre az író-olvasó találkozó.

 

 

A program első részében az író dedikálta a diákok által behozott könyveket.

A diákok a színházterem nézőterén körbe ültek, majd Edit néni bemutatta az írót.

Egy interjúszerű előadásra számítottunk, de az író csatlakozott a körhöz, és teljességgel kötetlen beszélgetésbe kezdett.

Megkérdezte melyik könyveit olvastuk, melyik a kedvencünk. Meglepődött, hogy legtöbben a Lángoló nyaram című könyvet említették, így erről a könyvről kezdtünk beszélgetni. A könyv egy görögországi nyaralás során szövődött szerelem történetét meséli el. Megkérdezte azt is, mi tetszett nekünk a könyvben, mit gondoltunk a szereplőkről? Mennyire voltak szimpatikusak a szereplők? Mit gondoltunk róluk? Mennyire tetszett nekünk ez a történet, mert gondolkodik a folytatásában!!! Kíváncsi volt az olvasók gondolataira, ugyanis ennek a könyvnek egyik célja, hogy elkezdjünk rajta gondolkodni.

A diákok elmondták, hogy a könyv azért volt nagy kedvencük, mert rokonszebvesek voltak a szereplők, izgalmas volt a történet, de amit mindenki kiemelt, az a könyv remek humora volt.

A könyvben olyan kényes témák is szerepelnek, amelyekről az író fiatal korában még nem tudott beszélni, mivel ő maga sem értette ezeket a helyzeteket. Ezeknek ismét gondolkodtató célja volt.

A másik könyv, amiről hosszabban beszélgettünk, A gonosz hét napja című mű volt. A történet egy fiatal fiúról szól, aki úgy érzi, az élet nagyon keresztbe tett neki, ezért elkezd ő is keresztbe tenni mindenkinek. Egy nap ellop egy kiskutyát. A kutya a fiú minden gonosz tettével egyre öregebb és betegebb lesz. Mikor a fiú erre rádöbben, elkezdi jóvá tenni bűneit, ezzel meggyógyítva a kutyust.

Az ember mikor rossz időket él át, azt környezetük is megszenvedi, de ha erre ráébred, és engedi, akkor barátai, családtagjai tudnak neki segíteni. Erre akart minket ráébreszteni az író.

Látszott, szeret a könyveiről beszélgetni, de utána áttért szakmai gondjaira, amiket sajátos, könyveiből jól ismert humorával el is mesélt nekünk.

Legtöbbször egy új könyv megjelenése során nem a megírással, nem a nyomdával, hanem meglepő módon az illusztrátorokkal gyűlik meg a baja. A művészek szeretnek elmerülni hosszasan az alkotásokban, ám az író jobban örül egy olyan könyvborítónak, amely lehet, hogy nem egy mestermű, de időben készen van, mint az olyannak, amely, lehet hogy csodálatos, de az illusztrátor már csak a nyomdába fut be vele, a határidő lejárta előtti 15 percben.

Nógrádi Gábor szerint minden könyv kétszer lesz megírva. Először, amikor az író elképzeli, és leírja a könyvében. Másodszor, mikor az olvasó elolvassa, és ő is elképzeli a történetet, valószínűleg teljesen máshogy, ezáltal gyakorlatilag újra írja a könyvet.

Ezúttal nem örültünk a csengőszónak, amely általában a megváltást jelenti nekünk, ugyanis ez vetett véget a remek beszélgetésünknek. Reméljük, a jövőben is lesz majd hasonló rendezvény az iskolában, de addig is irány a hétvégi könyvfesztivál!

 

Benei Dorka 6.a