Címlap Our School Rendezvények Sulibörze 2017
Sulibörze 2017 Print E-mail
Friday, 20 October 2017 14:20
There are no translations available.

Sulibörze az Újlakban - Mi leszek, ha nagy leszek?

 

Az idei évi sulibörze azért volt különösen izgalmas, mert az alsós kisdiákok részére érdekes előadásokat tartottak vállalkozó kedvű szülők a saját munkájukról, hivatásukról. A gyerekek ámulva hallgatták az újdonságokat, a hivatások érdekes aspektusait, s mindezt interaktív módon tették. Nemcsak hallgatták, hanem a témába bekapcsolódva maguk is részeseivé váltak a téma egy-egy részletét bemutató előadásnak. Jelentkezett az előadásra pénzügyi vezető, agykutató, gyógyszerész, ügyvéd, manöken, idegenvezető, szobrász, rally autóversenyző, építőmérnök, restaurátok, ápoló, filmrendező, rendőr. Lássuk, hogyan élték meg ezt az első a osztály tanulói és tanítói azon a négy előadáson, amin részt vettek!

 

 

1. Bank, pénz, felelősség

 

Hidvéghy Nórától, Márk édesanyjától megtudtuk, hogy mekkora felelősség nagy összegű kölcsönök odaítéléséről dönteni, hiszen sokan, sokféleképpen szeretnének a banki kölcsönök segítségével boldogulni. A gyerekekben tudatosult, hogy a pénzzel hogyan kell helyesen bánni, milyen buktatók vannak, mire érdemes figyelni. A kiosztott játékpénzek, az eredetiek hű másolataiként nagy lázba hozták a gyerekek fantáziáját. Megtudtuk, hogy a sok pénzt nem is az adott bankban tárolják, s hogy a kukoricából készül a folyékony cukor, amit aztán az üdítő italainkban viszontlátunk.

 

 

2. Érdekességek az agykutatás területéről

 

Dr. Barth Albert, Nóra édesapja agykutatóként munkatársaival nagyon sok érdekes kísérletet végez az egereken azért, hogy az emberi betegségek kezelhetővé, gyógyíthatóvá váljanak. Az állati viselkedés tanulmányozásával következtetéseket tudunk levonni az emberi viselkedésre vonatkozóan. Megtudtuk, hogy agyunkban több idegsejt van, mint ahány ember él a Földön, láttunk egy kísérletről szóló videót, amiben az egér agyában lévő sejteket megvilágítják, s amitől annak viselkedése megváltozik. Megismertük az optogenetika fogalmát. Meg tudjuk különböztetni az egészséges és beteg egér láblenyomatát. Beigazolódott, hogy Magyarország élen jár az agykutatásban, több száz éves múltja van a téma tanulmányozásának. Ismét rácsodálkozhattunk, hogy milyen csodálatos alkotás az emberi test!

 

3. Titkok a gyógyszerek, krémek, patika világából

 

 

Dr Enyedi Nikolett, Noémi édesanyja azt mesélte el, hogy miért fontos a gyógyszerész munkája, láttunk régi és új patika belsőt, megtudtuk, hogy nem pult, hanem tára a pakolófelület neve, láttuk, hogy mi történik a patika azon részében, ahol az elkészítendő alapanyagokat keverik. A gyerekek boldogan kavargatták a krémek alapanyagát, majd az elkészült krémet pici Kinder tojás dobozkába téve haza is vihették.

 

4. Bírósági ügyek, ügyvédek

 

Dr. Hugai Nóra, Nóri édesanyja arról mesélt, hogy milyen szerteágazó az ügyvédi munka és hogy mindenkinek meg kell találnia a neki leginkább megfelelőt. Megtudtuk, hogy kinek milyen a hivatalos munkaruhája, mire használja a bíró a kis „kalapácsát”. Beszélt arról, hogy milyen sokat kell tanulnia annak, aki ügyvéd szeretne lenni, s hogy még utána is több évig gyakorolnia kell, mire önálló munkát kezdhet. Bepillantottunk a bíróság érdekes, számunkra ismeretlen világába, mesélt arról, hogy milyen buktatókkal kell szembenézni, amikor valaki komoly ügyekkel foglalkozik. Megtudtuk, hogy mi mindennel foglalkozik az, aki a polgári perek világában dolgozik és mit csinál az, aki inkább az ingatlanügyeket választja.

Köszönjük az előadásokat, jövőre is szeretettel várjuk Önöket!

 

Csábi Tünde

tanító néni

 

Dr. Hugai Nóra ügyvéd előadásán az tanulók rövid összefoglalót halhattak arról, mit is csinál pontosan egy ügyvéd. Ezt követően néhány konkrét példán keresztül nyerhettek betekintést abba, milyen szerep jut az ügyvédeknek egy-egy per kapcsán, valamint arról is halhattak, hogyan és mikor kell különböző hivatalos iratokat készíteni. A gyermekek számára az előadás legérdekesebb része az volt, amikor néhány konkrét irat és az ügyvédi pecsétek képei is előkerültek.

Dr. Barth Albert nagyon érdekes beszámolóval érkezett az ifjúsághoz, ő ugyanis agykutatóként dolgozik a mindennapokban. Ritka foglalkozását nem csak izgalmas beszámolóval mutatta be nekünk, de kísérleteibe is bepillantást nyerhettünk videófilm segítségével. Megtudhattuk miként reagálnak az egerek arra, ha különböző hatások érik őket, és hogy ezek a kísérletek számukra teljesen fájdalommentesek. Valamint arra is választ kaptunk, hogy az egereken végzett kísérleteknek milyen szerepük van az emberek gyógyításában.

Fazekas Lajos filmrendező, és felesége Görög Éva manöken is rendkívül érdekes és szórakoztató előadást tartottak. Elmesélték, hogy mennyi véletlen játszott szerepet pályaválasztásukban. Fazekas Lajos nem csak ismert produkcióiról beszélt, hanem a televíziós stábok tagjainak életét is megismertette velünk. Választ kaphattunk arra is, milyen megoldásokkal, trükkökkel érik el a kívánt hatást egy-egy filmben.

Görög Éva arról mesélt, hogyan került gyermekként egy nem mindennapi világba, és milyen út vezetett innen a párizsi kifutóig. A kislányok nagy örömére Éva szívélyesen válaszolt minden felemerülő kérdésre.

A gyerekek nem csak érdekes foglalkozásokat ismerhettek meg, hanem sok új élménnyel is gazdagodtak az interaktív beszámolók segítségével. Az előadóknak ezúton is köszönjük lelkiismeretes felkészülésüket, és talán sikerült elérniük, hogy egy-egy tanuló az általuk bemutatott hivatást választja majd.

3.a

 


 

 

Osztályunk a Sulibörzén, Bezzegné Mónika kereskedő, nagyszerű bemutatóján vett részt. Mónika elárulta 20 éves tapasztalatait és szomorúan magyarázta el tanulóinknak, hogy hiába van játékboltjuk, a gyermeki nem kapnak mindennap új játékot. Elmesélte, milyen örömei, nehézségei vannak egy kereskedőnek, de a blokkok rejtélyeit már tanulóinkkal együtt fejtették meg.  Szerepjátékaiban lelkesen vett részt az egész osztály, ahol segítségével, hirtelen mindenki szuper kereskedővé válhatott.

 

 

 


 

 

Csutoros Orsolya, ápoló

 

Az ötödik osztályosok számára a pályaválasztás még nem égető kérdés, mégis lenyűgözve hallgatták Csutoros Orsolya beszámolóját. A Mi leszek, ha nagy leszek? program keretében az 5. b osztállyal őt látogattuk meg elsőként a 12-es tanteremben. A kitüntetett figyelem annak is szólt, hogy Orsit jól ismerték a gyerekek, hisz a kislánya az osztálytársuk. De nagy hatást gyakorolt rájuk a sok áldozattal járó hivatása is. Megismerhették az orvosok és ápolók munkájának körülményeit, nehézségeit, képek segítségével bepillanthattak a mindennapjaikba. Orsi személyes élményeit és saját pályaválasztásának aggodalmait is megosztotta velünk, bátorította, biztatta azokat a gyerekeket, akik esetleg félelmetesnek tartják az egészségügyi pályát. Kiemelte a pálya segítő jellegét, egy szívhez szóló kisfilm bemutatásával felhívta a gyerekek figyelmét arra, mennyire fontos, hogy az emberek együttérzőek, segítőkészek legyenek.

Köszönjük Orsi munkáját, átgondolt, igényes előadását, köszönjük, hogy az ápolói hivatást szívvel-lélekkel mutatta be nekünk.

 

Soósné Hajdu Márta

5. b

osztályfőnök

 

 


 

 

A rendőr munkája

 

Iskolánkban okt. 11-én „Sulibörzét” rendeztünk. Idén először az alsósok is részt vehettek rajta.

Nagyon örült a 3. b osztály is, mert érdekes foglalkozású szülőket is elhívhattunk a rendezvényre. Ők, ismerkedő beszélgetés keretében mutathatták be szakmájukat a gyerekeknek.

Izgalommal mentünk Lévai László rendőr százados előadására.(aki Lévai Levente apukája). Sok érdekes információhoz jutottunk.

Megtudtuk , hogy vannak rendőrök, akik az utcán teljesítenek szolgálatot egyenruhában gyalogosan járőrként. A vendégünk civil ruhás nyomozóként vesz részt a rendőrség munkájában. Feladata a bűnügyek felderítése. A nyomozók veszélyes helyzetekben is helyt állnak, ezért a  helyszínelések során legtöbbször csoportosan intézkednek. A százados elmesélte, hogy több érdekes esetet sikerült felderíteni.

A beszámoló végén kérdések segítségével kiderült, hogy kutyás rendőrök is vannak a rendőrség állományában. A négylábúakat külön „kutyaiskolában” tanítják arra hogyan fogják el a „rossz embereket”.

Örömmel hallgattuk, hogy elhagyott menhelyi kutyusukat is kiképeznek ilyen feladatokra.

Végül annyi kérdés jutott az eszünkbe,hogy kevésnek bizonyult a rendelkezésre álló idő.

Köszönjük szépen ezt a tartalmas előadást, talán valaki kedvet kap az osztályunkból, hogy a rendőri hivatást válassza foglalkozásaként.

 

 


 

Nagy érdeklődéssel hallgattuk Pénzes Botond osztálytársunk anyukájának, Németh Bernadettenek, könyvrestaurátori foglalkozásáról tartott előadását. Mitöbb megismerkedhettünk az általa használt anyagokkal, eszközökkel. Többek között elmesélte nekünk, hogyan mossák ki a régi, elkoszolódott de még nagyon értékes könyveket. Sok érdekeset tudhattunk meg erről a nem mindennapi mesterségről. Botond méltán lehet büszke anyukájára.

 


 

 

 

 

A "Mi leszek, ha nagy leszek?" program keretén belül az egyik legérdekesebb, legizgalmasabb, nem mindennapi foglalkozást Budavári Zoltán, a 2.e osztályos Olivér apukája mutatta be, aki rally autóversenyző. A gyerekek nagy izgalommal várták, hogy láthassanak egy igazi rally versenyautót és versenyzőt. Kérdéseket is tehettünk fel neki, s a válaszokból kiderült, hogy bizony rengeteget kell gyakorolnia, hogy a versenyeken eredményesen szerepeljen. Azt is elmesélte, hogy igen veszélyes munka ez, hiszen nem egyszer felborult, és megsérült már ő is, a komoly védőfelszerelés és a versenyautóba épített bukócsövek ellenére is. Zoltán sok versenyt nyert már, több kupáját megcsodálhattuk. A gyerekek felpróbálhatták a védőfelszerelés egyes darabjait, például az óriás bukósisakot, és beleülhettek a versenyautóba. A legnagyobb attrakció az volt, amikor "Zoli bácsi" beindította az autót; az óriási hangra minden osztályterem ablakában megjelentek az érdeklődő fejecskék. Ezután a bemutató után sok kisfiú álma lett, hogy ők is rally versenyzők legyenek. Köszönjük Zoli bácsinak és csapatának!

 

 


 

 

Dr. Hübler János (szobrászművész) és Rácz Márta (médiaművész) a szobrászat rejtelmeivel ismertette meg a gyermekeket. Interaktív előadásukban nemcsak a szobrászat – mint foglalkozás került előtérbe - hanem kiemelték az alkotás, a képzőművészet fontosságát is. A beszélgetést sok-sok képpel színesítették, amiken keresztül bemutatták, hogy milyen különleges anyagokból lehet szobrokat készíteni, mint például gipszből, dobókockából, fából, könyvből és akár betonból is. A nem mindennapi képek felkeltették a gyerekek érdeklődését, és kérdéseiket feltehették a művészeknek, akik szívesen válaszoltak a különleges kérdésekre is.

Dudás Hedvig az idegenvezető szakmát mutatta be a gyerekeknek. Elmesélte, hogy fiatal kora óta szeretett utazni, különleges helyeket megnézni. Sokat és jól tanult, főként különböző nyelveket. Mesélt az országokról, ahol már járt, különleges ételekről, látnivalókról, illetve a szakma előnyeit és hátrányait is megosztotta velünk. Gyerekek kíváncsiságából fakadóan több apróságra is rákérdeztek, például focistadionok, tengerpartok, hírességek felől is érdeklődtek.