Címlap Our School Rendezvények Mi leszek, ha nagy leszek?
Mi leszek, ha nagy leszek? Print E-mail
Wednesday, 18 October 2017 07:52
There are no translations available.

 

Az évek óta megrendezésre kerülő Sulibörzéhez kapcsolódva idén az alsó tagozatos gyerekek is érdekes beszélgetéseken vehettek részt. Osztályunkból 2 szülő, és egy nagyszülő páros látogatott el iskolánkba, hogy rövid előadás keretén belül megismertessék hivatásuk szépségeit az érdeklődő lurkókkal.

 

 

Dr. Hugai Nóra ügyvéd előadásán az tanulók rövid összefoglalót halhattak arról, mit is csinál pontosan egy ügyvéd. Ezt követően néhány konkrét példán keresztül nyerhettek betekintést abba, milyen szerep jut az ügyvédeknek egy-egy per kapcsán, valamint arról is halhattak, hogyan és mikor kell különböző hivatalos iratokat készíteni. A gyermekek számára az előadás legérdekesebb része az volt, amikor néhány konkrét irat és az ügyvédi pecsétek képei is előkerültek.

Dr. Barth Albert nagyon érdekes beszámolóval érkezett az ifjúsághoz, ő ugyanis agykutatóként dolgozik a mindennapokban. Ritka foglalkozását nem csak izgalmas beszámolóval mutatta be nekünk, de kísérleteibe is bepillantást nyerhettünk videófilm segítségével. Megtudhattuk miként reagálnak az egerek arra, ha különböző hatások érik őket, és hogy ezek a kísérletek számukra teljesen fájdalommentesek. Valamint arra is választ kaptunk, hogy az egereken végzett kísérleteknek milyen szerepük van az emberek gyógyításában.

Fazekas Lajos filmrendező, és felesége Görög Éva manöken is rendkívül érdekes és szórakoztató előadást tartottak. Elmesélték, hogy mennyi véletlen játszott szerepet pályaválasztásukban. Fazekas Lajos nem csak ismert produkcióiról beszélt, hanem a televíziós stábok tagjainak életét is megismertette velünk. Választ kaphattunk arra is, milyen megoldásokkal, trükkökkel érik el a kívánt hatást egy-egy filmben.

Görög Éva arról mesélt, hogyan került gyermekként egy nem mindennapi világba, és milyen út vezetett innen a párizsi kifutóig. A kislányok nagy örömére Éva szívélyesen válaszolt minden felemerülő kérdésre.

A gyerekek nem csak érdekes foglalkozásokat ismerhettek meg, hanem sok új élménnyel is gazdagodtak az interaktív beszámolók segítségével. Az előadóknak ezúton is köszönjük lelkiismeretes felkészülésüket, és talán sikerült elérniük, hogy egy-egy tanuló az általuk bemutatott hivatást választja majd.

3.a

 

 


 

 

A "Mi leszek, ha nagy leszek?" program keretén belül az egyik legérdekesebb, legizgalmasabb, nem mindennapi foglalkozást Budavári Zoltán, a 2.e osztályos Olivér apukája mutatta be, aki rally autóversenyző. A gyerekek nagy izgalommal várták, hogy láthassanak egy igazi rally versenyautót és versenyzőt. Kérdéseket is tehettünk fel neki, s a válaszokból kiderült, hogy bizony rengeteget kell gyakorolnia, hogy a versenyeken eredményesen szerepeljen. Azt is elmesélte, hogy igen veszélyes munka ez, hiszen nem egyszer felborult, és megsérült már ő is, a komoly védőfelszerelés és a versenyautóba épített bukócsövek ellenére is. Zoltán sok versenyt nyert már, több kupáját megcsodálhattuk. A gyerekek felpróbálhatták a védőfelszerelés egyes darabjait, például az óriás bukósisakot, és beleülhettek a versenyautóba. A legnagyobb attrakció az volt, amikor "Zoli bácsi" beindította az autót; az óriási hangra minden osztályterem ablakában megjelentek az érdeklődő fejecskék. Ezután a bemutató után sok kisfiú álma lett, hogy ők is rally versenyzők legyenek. Köszönjük Zoli bácsinak és csapatának!